Studie- och yrkesvägledning

Vi studie- och yrkesvägledare på Alléskolan informerar och vägleder dig genom gymnasiets kursutbud och vägval. Du får vägledning tillsammans med andra i grupp men också individuellt.

Barn- och fritidsprogrammet

Hotell- och turismprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vägledningsfrågor som berör dessa program ställs i första hand till: vagledning@alleskolan.eu

Här hittar du länkar till information om skola och jobb:

Högskola
www.studera.nulänk till annan webbplats
På studera.nu hittar du allt om hur högskolestudier fungerar. Du hittar kurser och program hos Sveriges universitet och högskolor och får information om behörighet och antagning.
Det är också här du anmäler dig. Dessutom finns det information om studiemedel, studentbostad, högskoleprovet, studera på distans, hur man gör för att studera utomlands och mycket annat.

Yrkeshögskolan
www.yhmyndigheten.selänk till annan webbplats
På sidan kan du hitta information om en mängd yrkeshögskoleutbildningar, kvalificerade yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar.

Folkhögskola
www.folkhogskola.nulänk till annan webbplats
På folkhogskola.nu hittar du information om kurser och utbildningar på folkhögskolor. Du får även information om skolformen folkhögskola samt kan läsa aktuella nyheter från folkhögskolorna och ändringar i kursutbudet. På folkhögskola kan du läsa in gymnasiebehörigheten på allmän linje eller en eftergymnasial utbildning till tillexempel fritidsledare eller tolk.

Gymnasiet/vuxenstudier
www.utbildningsinfo.selänk till annan webbplats
På sidan finner du information om gymnasieskolans alla nationella program men även andra utbildningar. Du kan få hjälp att välja gymnasieutbildning, jämföra olika skolor och veta hur det ser ut på arbetsmarknaden utifrån ett visst gymnasieprogram.

Studier/ arbete utomlands
www.allastudier.selänk till annan webbplats
Sidan guidar till studier och arbete i Sverige men också till övriga världen. Länkar till ambassader och en mängd information om det mesta du behöver veta för att jobba eller studera utomlands.

Arbetsmarknad
www.arbetsformedlingen.selänk till annan webbplats
Arbetsförmedlingens hemsida håller dig uppdaterad om lediga jobb, tipsar om olika yrken och ger prognoser om behovet av arbetskraft i framtiden. Du får också tips om hur du kan förbereda dig för att söka jobb.

Stipendier
www.globalgrant.comlänk till annan webbplats
På sidan finner du en mängd olika stipendier du kan söka. Du kan som elev på skolan komma åt databasen på skolans bibliotek eller få en personlig inloggning för att leta i det stora utbudet hemma.

Räkna ut snittbetyg
www.studentum.nulänk till annan webbplats
Sidan informerar om eftergymnasiala utbildningar, allt från universitetsutbildningar till utlandsstudier. På webbplatsen finner du en enkel modell för hur du kan räkna ut ditt meritvärde från gymnasiet.

Tel: 0582 - 68 52 16, Fax: 0582 - 68 54 66, E-post: alleskolan@alleskolan.eu

Tel: 0582 - 68 52 16 Fax: 0582 - 68 54 66 E-post: alleskolan@alleskolan.eu

Facebook, Youtube, Linkdin, Sydnarkes Utbildningförbund Facebook Youtube Linkedin Sydnärkes Utbildningsförbund

E-post: alleskolan@alleskolan.eu