Teknik

Du som elev lär dig om hållbar teknisk utveckling och du utvecklar tekniska lösningar från idé till färdig konstruktion eller mjukvara. Allt detta i samverkan med branschföreningen Teknikföretagen och Teknikcollege samt olika lokala företag såsom Arho, Elisolation, Esab, Lundin Mining, Mekverken Tool, Munksjö Aspa Bruk, Skyllberg Industri, Volvo CE, Nolato, Ellagro, Husqvarna med flera.

Fysik, matematik och teknik är programmets kärna och de flesta av dina kunskaper bottnar i dessa ämnen, vare sig du programmerar eller i process tar fram en produkt för serietillverkning. 

På företagen gör du studiebesök och uppdrag.  Entreprenörskap går som en röd tråd genom utbildningen och leder fram till att du kan driva ungt företag (UF).

Utbildningen är anpassad för dig som vill arbeta inom något av teknikens alla områden som exempelvis dataingenjör, produktutvecklare, civilingenjör, eller systemutvecklare.

Musikprofil

Kombinera dina studier med musik på schemat. Musikprofil

Idrottsprofil

Kombinera dina studier med någon av våra idrottsprofiler. Välj bland fotboll,  bågskytte, ishockey, orientering eller träning och hälsa.

Inriktningar

Design och produktutveckling (600p)

Du lär dig att designa, konstruera och testa prototyper och tekniska lösningar som sedan utvecklas till egna produkter.

Åk 1Åk 2Åk 3
Inriktningar
Bild och visualisering - Nivå 1100p
Design - Nivå 1100p
Konstruktion - Nivå 1100p
Programfördjupningar
Design - Nivå 2 *100p
Produktutveckling - Nivå 1100p
Samt en av följande kurser
Fysik - Nivå 2 *100p
Elektronik - Nivå 1 *100p

* ingår ej i ordinarie studieplan för NIU eller RIG-elever

Informations- och medieteknik (600p)

Informations- och medieteknik, eller infomedia som vi säger. Lockar dig som fascineras av det absolut senaste inom den digitala medietekniken. Du som är nyfiken på att skapa i Virtual Reality, Augmented Reality, av 3D-modellering, av att skapa hemsidor och andra interaktiva medier! Du gillar att testa nya saker, och ställer dig gärna frågan: ”Kan jag…?”.

Du vill gärna prova och lära dig att programmera och hur man kan göra appar, och datorspel. När du provar en digital mjukvara så vill du gärna försöka dig fram, utforska möjligheterna och lösa problem, tillsammans med din lärare och dina klasskamrater. ”Hur kan jag göra så att man kan plocka upp den här lådan med hjälp av dessa VR-styrspakar?”, du gillar när din lärare ger dig några anvisningar, men du provar gärna dig fram i 3D och att modellera virtuella objekt, kanske genom att scanna ett riktigt objekt så att man kan använda det i en digital miljö!? Målet med utbildningen är att du i framtiden ska bli en av det hundratusental- digitala mjukvaruutvecklare som marknaden nu skriker efter. För det krävs ett intresse för dessa saker och en vilja att ställa frågan: ”Kan jag?” och om du faktiskt ställer dig den frågan så kan vi efter tre år på Alléskolan stötta dig i din process och säga att svaret efter din utbildning definitivt kommer att vara: ”Ja, det kan du!”.

Du kommer under din utbildning att även lära dig om hur datorer fungerar. Hur man kan bygga ihop datordelar och lära dig om hur trådbunden och trådlös nätverksteknik fungerar. Du kommer att lära dig om datorsäkerhet och hur man skyddar servrar från dataintrång, men även om hur du kan testa dina eget programmerade loginsystem genom att göra olika typer av säkerhetskontroller. Vi lär dig sätta upp en egen datorserver, konfigurera ett nätverk och skriva den kod som krävs för att skapa interaktiva webbplatser. Du får en bred utbildning där du får förkovra dig inom flera av de olika digitala medierna. Allt för att du ska ha en bred kompetens när du utbildar dig vidare.

Programmeringen löper som en röd tråd genom utbildningen och de språk du kommer att stöta på är bland annat PHP, HTML5, CSS3, SASS, C#. Du kommer även att lära dig att skapa gränssnitt och jobba i mjukvaror som Unity Engine (för spel), Blender (för 3D-modellering), Adobe Photoshop (för grafik) samt Adobe Xd (för prototyper av appar). Operativsystem du kommer att stöta på under din utbildning är bland annat Linux, Windows och Mac OSX. I slutänden har du kompetens inom mycket som leder dig vidare till utbildningar inom systemutveckling, systemadministration, datasäkerhet, spelutveckling, eller varför inte som dataingenjör?

Om det här låter spännande, så har vi en utbildning för dig med ett innehåll som ger dig extremt goda förutsättningar inför framtiden!

Åk 1Åk 2Åk 3
Inriktningar
Informationsteknik - Nivå 1100p
Programmering - Nivå 1100p
Webbutveckling - Nivå 1100p
Programfördjupningar
Programmering - Nivå 2 *100p
Artificiell intelligens - Nivå 1100p
samt en av följande kurser
Fysik - Nivå 2 *100p
Elektronik - Nivå 1 *100p

* ingår ej i ordinarie studieplan för NIU eller RIG-elever

Produktionsteknik (600p)

Du lär dig hur man bäst organiserar tillverkningen i ett företag samt att hantera olika maskiner såsom manuella och datorstyrda svarvar, fräsar och svetsar. Du lär dig också hur design och konstruktion hänger ihop med produktion, kvalitet och material.

Åk 1Åk 2Åk 3
Inriktningar
Automatiserade processer - Nivå 1100p
Hållbar produktion - Nivå 1100p
Produktionsmetoder - Nivå 1100p
Programfördjupningar
Cad - Nivå 1100p
Konstruktion - Nivå 1 *100p
samt en av följande kurser
Fysik - Nivå 2 *100p
Elektronik - Nivå 1 *100p

* ingår ej i ordinarie studieplan för NIU eller RIG-elever

Teknikvetenskap (600p)

Du fördjupar dig inom matematik, fysik och teknik, samt arbetar med matematisk modellering, simulering och styrning samt reglering. Produktutveckling och programmering är viktiga inslag i utbildningen.

Åk 1Åk 2Åk 3
Inriktningar
Fysik - Nivå 2100p
Matematik fortsättning - Nivå 2100p
Teknik - Nivå 3100p
Programfördjupningar
Konstruktion - Nivå 1100p
Matematik fördjupning - Nivå 1 *100p
Teknik, specialisering - Nivå 1 *100p

* ingår ej i ordinarie studieplan för NIU eller RIG-elever

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen (1050p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Engelska - Nivå 1100p
Engelska - Nivå 2100p
Historia - Nivå 1a150p
Idrott och hälsa - Nivå 150p50p
Matematik - Nivå 1c100p
Matematik - Nivå 2c100p
Naturkunskap - Nivå 1a150p
Religionskunskap - Nivå 150p
Samhällskunskap - Nivå 1b100p
Svenska/Svenska som andraspråk - Nivå 1100p
Svenska/Svenska som andraspråk - Nivå 2100p
Svenska/Svenska som andraspråk - Nivå 3100p

Programgemensamma ämnen (550p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Fysik - Nivå 1b150p
Kemi - Nivå 1100p
Matematik fortsättning - Nivå 1c100p
Teknik - Nivå 1100p
Teknik - Nivå 2100p

Inriktningar och programfördjupningar (600p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Design och produktutveckling300p300p
Informations- och medieteknik300p300p
Produktionsteknik300p300p
Teknikvetenskap300p300p

Individuellt val (200p)

Här väljer du kurser som du är intresserad av eller som kompletterar din utbildning. Vi har många olika kurser att välja mellan, t.ex. behörighetsgivande kurser, estetiska kurser och idrottskurser. Du väljer 100p till åk 2 och 100p till åk 3.

Under årskurs 1 och 2 kommer du att få mer information om ditt individuella val.

Åk 1Åk 2Åk 3
Individuellt val100p100p

Gymnasiearbete (100p)

Åk 1Åk 2Åk 3
Gymnasiearbete TE100p

Applåder från tidigare elever

Skolan har fantastiska och engagerade lärare som har hjälpt mig att utvecklas och skapa ett djupare intresse inom matematik, fysik, CAD, bildredigering och programmering; ämnen jag använder mig av varje dag som apputvecklare.

Lukas Wass

Apputvecklare på byBrick Elevate

Det absolut viktigaste med att gå på teknik är att du får med dig massor av kunskap för framtiden och får viktiga kurser för att kunna ha många valmöjligheter att välja den universitetsutbildning du vill gå i framtiden.

Emil Ivarsson

Studerar vid Polishögskolan i Stockholm

Kontakta oss på skolan

Katrin Pedersen

Rektor

070-36 91 511

Kontakta via mejl

Anette Bengtsson

Programledare

0582-353 11

Kontakta via mejl

Anna Winck

Studie- och yrkesvägledare

0582-355 67

Kontakta via mejl

Dina tre år på Alléskolan

Årskurs 1

Årskurs 1 präglas av fysik, matematik och teknik. Du lägger en stabil grund för din tekniska och vetenskapliga utbildning. Under vårterminen väljer du din inriktning.

Årskurs 2

Din inriktning påverkar mycket vad du läser i årskurs 2 (se poängplan). Alla inriktningar jobbar nära näringslivet med studiebesök, föreläsningar och olika utmaningar.

Beroende på inriktning får du fördjupa dig inom programmering, fysik, produktion, design med mera.

Årskurs 3

Under årskurs 3 har du möjlighet att göra ditt gymnasiearbete i samverkan med något företag eller driva UF.

Du fördjupar dig ytterligare inom din inriktning och får konkurrenskraftig erfarenhet mot ditt vidare mål som exempelvis tekniker, systemvetare eller ingenjör.

Efter studenten

Teknikprogrammet ger behörighet inom många områden och dina valmöjligheter är stora. Du kan bland annat studera vidare inom matematik, industriell ekonomi, design eller datavetenskap. 

Yrkesutgångarna efter vidareutbildning är många, exempelvis:

  • Ingenjör
  • Arkitekt
  • Programmerare
  • Industridesigner

Ställ en fråga till programmet

Vi behöver uppgifterna för att kunna kontakta dig.